2008. november 11. (kedd)  Márton, Martin

Kirakatban a Szent Korona, golyóálló üveg védi az ereklyét

Balassa Tamás    2008. november 10. 17:13  |

Kaposvár 

Ritka látvány egy kirakatban a magyar Szent Korona.

Márpedig Rónai Attila kaposvári ötvösmester üzletének golyóálló üvege mögött még egy hétig most ez látható. Csaknem egy évig dolgozott a nemzet jelképén, amely hamarosan a Koronaőrséghez kerül. Az értékes mű nemzeti ünnepeken helyettesíti majd a Parlamentben őrzött eredetit.

Fényképek és történeti dokumentumok alapján az év elején látott munkához a kaposvári mester. Nem először tette ezt, hiszen 2000-ben már készített a Szent Koronáról egy háromnegyedes méretarányú változatot, mely a csopaki templom Mária-szobrán látható. A mostani élethű mása a jelenleg létezőnek, amely rengeteg viszontagsággal, sérüléssel vészelte át az évszázadok viharait. Mi több, az eredetéről is számos legenda létezik.

- Ez a változat olyan, amilyennek ma ismerjük, azzal a különbséggel, hogy nem aranyból, hanem nehezebben kezelhető és zománcozható aranyozott ezüstből készült - mutatja a míves másolat ismertető jegyeit Rónai Attila.

- Aranyból, a középkori változaton ismert drágakövekkel 30-35 millió forintba is kerülne egy replika, de erre nincs pénz. Ez a töredékéből készült. A legérdekesebb feladatot a tűzzománc táblaképek sora jelentette, amelyben a 0,1 milliméteres aranyszalagok hatását kellett visszaadni.

Egy-egy kép zománcozása három napig készült mikroszkóp alatt. A korona készítésére fordított időt nem tudja megbecsülni, hiszen élni is kellett közben valamiből, de az biztos, este tíz előtt sosem hagyja abba a munkát. Az eredeti ereklye és a másolat különbségét csak szakmai szemmel láthatóan az adja, hogy ennek a foglalatai még tökéletesen épek, a gyöngyök pedig nagyjából egyforma nagyságúak.

Majdnem egy évig készült a Rónai Attila mesterműve
Majdnem egy évig készült Rónai Attila mesterműve

Rónai Attila órásként végzett, majd 1966-tól Christ Lászlótól tanulgatta a vésnöki tudományt. Mestere nem szórta bő kézzel a dicséretet, így érlelte az ötvösművességhez elengedhetetlen tökéletességre törekvést. Az igényesség, a szorgalom, az akarás és hivatás szeretete mellett a kitartást említi a szakma lényegi kellékeként.
- Addig nem nyugszom, amíg egy szép darabot meg nem tudok csinálni - mutatja a falon található fotókat. - Egy art deco gyűrűt negyedszerre sikerült úgy elkészítenem, ahogy szerettem volna, annyi volt benne a buktató és szakmai trükk. Veszteni tudni és újrakezdeni: ez az ötvösmunkák sikerének a lényege - tudom meg Rónai Attilától.
Rónai Attila ötvösmester

1949-ben született Nagyatádon.
1966-ban órásmesterként végzett.
1979-ben ötvösmestervizsgát tett,
1980-ban drágakő-ismeretből kapott oklevelet.
Édesapja neves bőrdíszműves volt, az ötvösmesterséget Tímea lánya is kitanulta.

Az említett századelős stílus és elődje, a századfordulós szecesszió a mester kedvenc művészeti korszaka.
Mint mondja, akkoriban nagy értéke volt a mívességnek, a gyönyörködtető részletgazdagságnak, ami igazi kihívás egy ötvösnek. Rónai Attila keze közül alig került ki a nemzeti jelkép, tele tervekkel készül a továbbiakra. A távlati célok között egy harmadik Szent Koronára. Mint mondja, ennyi gyakorlattal már lehet: még tökéletesebbre, még valóságosabbra.

 
Hozzászólások

3. Koppányfia, 2008-11-10 19:52:53
  Amúgy a Magyarok Istene áldjon meg Rónai Atilla mester!
Mert a te nagy tetted is azt mutatja, hogy
nincs veszve semmi:
"ÉL MAGYAR, ÁLL BUDA MÉG..."
2. Koppányfia, 2008-11-10 19:49:41
  "Szeretett hazánkat körbe veszi Kárpát,
Ide tértek vissza Álmos, s fia Árpád.
Áhítjuk óvó, Szent, Magyar Koronánkat,
Ha királyunk fején, ránk senki sem támad.
Nagy Magyarország, Te sosem maradsz árva,
Mindig szívünkben élsz szeretetbe zárva.
Minden nemes magyar, kinek lelke tiszta,
Ősi országunkat együtt vesszük vissza."
(részlet)
Szőke István Atilla: ESKÜSZÜNK)
1. Zerind, 2008-11-10 18:28:15
  Éljen a Magyar Szent Korona Birodalma, a Kárpát-medence, a magyar élettér!